Održana 19. Svetonedeljska fišijada

Održana 19. Svetonedeljska fišijada

U nedjelju, 2. rujna 2018. godine na obali jezera Rakitje održana je 19. po redu Svetonedeljska fišijada

Josip Kitanović, vlasnik čuvenog restorana Đeram iz Velike Kopanice pobjednik je 19. Svetonedeljske fišijade koja je održana 2. rujna na obali jezera Rakitje. Slavonci su dokazali da su pravi majstori spravljanja ovog gastronomskog specijaliteta jer se među deset najboljih ekipa našlo čak njih osam, većina njih u Svetu Nedelju došla je iz Velike Kopanice. Obraz domaćim ekipama osvijetlile su ekipe B.B.B. iz Bestovja (4. mjesto) , HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje i ŠRD Som iz Kerestinca te gostujući dvojac Vode duboke.

Za najsimpatičniju ekipu ovogodišnje Svetonedeljske fišijade proglašen je dvojac Lolek i Bolek.

Ove je godine natjecatelje koji su se okušali u natjecanju kuhanja fiša u kotliću, a nastupilo je 39 ekipa, dočekao novouređeni prostraniji prostor nedaleko ribičke kuće ŠRD Rak tako da više nije bilo gužvanja duž obale jezera.

„Fiševi su bili ove godine vrlo kvalitetni i ujednačeni, za konačni raspored prvih pet ekipa morali smo napraviti „pripetavanje“ jer su nakon prvog kruga ocjenjivanja imali iste bodove. Razlika u konačnici bila je svega jedan bod između prvoplasiranog i drugoplasiranog fiša“ rekao nam je član ocjenjivačkog suda Antun Vrčković koji je sa Zvonimirom Buljanom i Damirom Kupinom puna dva sata vrednovao uzorke. Druga nagrada pripala je ekipi Velike Kopanice, a treća Slavonija busu iz Novog Grada, blizu Velike Kopanice. Ushićeni i zadovoljni Slavonci nakon proglašenja pobjednika zapjevali su nekoliko slavonskih pjesama proslavljujući glasno svoj uspjeh.

Za besplatnu porciju fiša koji je pripremljen u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara, čekalo se u podugačkom redu, a podijeljeno je nekoliko stotina porcija. Posjetitelji su mogli kušati i šarana s rašlja, te na štandovima kupiti neke od autohtonih proizvoda i suvenira.

Kulinarsko-turistička manifestacija pružila je i drugu zabavu za posjetitelje, za „vedre note“ pobrinuo se tamburaški sastav Milenij, a program je vodio Davor Dretar-Drele. Održano je i potezanje užeta, a među osam ekipa, najjača je bila ekipa ŠRD Som iz Kerestinca. Nagrade najboljima uručili su svetonedeljski gradonačelnik Dario Zurovec i Josip Kraljičković u ime Zagrebačke županije. U Rakitje je nakratko navratio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a manifestacija je otvorena tradicionalnim pucnjevima iz kubura Kuburaškog društva Gromovnik.

Organizatori Svetonedeljske fišijade: Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Športsko ribolovno društvo „Rak Rakitje“

Generalni sponzor: Limarija Sebastijan

Sponzori: Kamp Zagreb, Hotel Santiny i Vinarija Kurtalj

Medijski pokrovitelji: Radio Sveta Nedelja i Radio Samobor

 

Tekst: Svetonedeljski list
Fotografije: Fotoklub KLIK Sveta Nedelja