O gradu

Sveta Nedelja, najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, geografski je smješten na veoma privlačnom položaju koji obuhvaća ravničarski i brežuljkasti dio između rijeke Save, Okićkog i Samoborskog gorja, udaljen svega 17 km zapadno od Zagreba, te 5 kilometara od državne granice sa Slovenijom.

/storage/upload/clanci/aerial_sveta_nedelja_croatia_samobor_sunset_summer_15750.jpg

Kao živopisni mladi gradić između Zagreba i Samobora, Sveta Nedelja je prepoznatljiva po svojoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva na brežuljku u srcu svetonedeljskog naselja.

Prostire se na 40 km² i obuhvaća 14 naselja (Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Kalinovica, Kerestinec, Novaki, Mala Gorica, Orešje, Rakitje, Srebrnjak, Strmec, Svetonedeljski Breg, Sveta Nedelja, Žitarka).

Snažna poduzetnička aktivnost, temelj je rasta i kontinuiranog razvoja područja, čime se naš Grad svrstava u jedan od gospodarski i demografski najstabilnijih gradova u Hrvatskoj.

Stalno doseljavanje na ovu idealnu lokaciju između metropole i državne granice, u zonu mira, nedaleko vreve velegrada, svjedoči u prilog tvrdnji da je Sveta Nedelja privlačna za stanovanje. Naime, 1857. godine u 14 naselja današnjeg grada Sveta Nedelja živjelo je oko 2.000 stanovnika, 1953. godine oko 6.600, a 2011. godine 18.032 stanovnika.

Unatoč intenzivnoj izgradnji poduzetničkih zona te sve većoj urbanizaciji, Sveta Nedelja je zadržala i prirodne vrijednosti: privlačnost Save i prisavskih jezera u Rakitju, Strmcu, Orešju i Kerestincu pogodnih za ribolov, šetnju i biciklizam. Iznimno lijepi vinorodni i šumoviti brežuljci Svetonedeljskog brega s biciklističkim i pjašačkim stazama, s kojih se pružaju prekrasni vidici na cijelu zagrebačku okolicu te polja u Savskoj nizini.