Tip šetnje: Biciklom po Svetoj Nedelji

Svetonedeljskim bregima - MTB ruta 2

Vožnja biciklom po Svetonedeljskim brežuljcima izazov je svim ljubiteljima brdskog biciklizma kako zbog mnogih strmih uspona i spusteva, tako i zbog lijepih pejzaža pitoresknih vinorodnih i šumovitih brežuljaka s kojih se pružaju prekrasni vidici.

Vožnja biciklom po Svetonedeljskim brežuljcima izazov je svim ljubiteljima brdskog biciklizma kako zbog mnogih strmih uspona i spusteva, tako i zbog lijepih pejzaža pitoresknih vinorodnih i šumovitih brežuljaka s kojih se pružaju prekrasni vidici.

cross country -XC, srednje/teška ruta, duljina staze 13,18 km

Svetonedeljskim bregima: MTB RUTA 2

  • Tip rute: CROSS COUNTRY - XC
  • Tip bicikla pogodan za rutu:

MOUNTAIN BIKE - MTB

  • Težina staze ( laka - srednja - teška ):
  • SREDNJE/TEŠKA
  • Vrsta podloge: makadam, šumska staza
  • Duljina rute: 13,18 km
  • Visinska razlika: 228 m
  • Potreban kondicijska sprema): srednja/visoka
  • Ruta je označena turističkom signalizacijom

TEHNIČKI OPIS RUTE:

Najpogodnija početna točka za MTB rute je Trg Ante Starčevića - centar grada Svete Nedelje. Za one koji dođu s biciklom u automobilu postoji besplatno parkiralište na zapadnom kraju Trga (iza zgrade Hrvatske pošte).

Od Trga idemo desno Stilinovićevom ulicom do trokuta gdje idemo desno u Svetonedeljsku. Nakon cca. 200 m skrećemo desno u Okićku ulicu kojom vozimo lagano uzbrdo do raskrižja s Tršenjevačkom ulicom, skrećemo desno i nastvaljamo strmo uzbrdo. Na sljedećem raskrižju (prometno ogledalo) idemo desno na makadamski put.

Nakon 200m s makadamskog puta prelazimo na asfalt po kojem držimo smjer uspona. Na zaravni s lijeve strane nalazi se odašiljač i vrh Kozjak, a s desne strane lijepi pogled na Hrvatsko zagorje, Zaprešić i Zagreb. Nastavljamo ravno do sljedećeg raskrižja gdje skrećemo lijevo u Borovinu. Uz strmu dionicu dolazimo na zaravan s očaravajućim pogledom na sve četri strane svijeta.

Nastavljamo nizbrdo oštro do raskrižja. Kod table Borovina nastavljamo ravno makadamom koji ubrzo prelazi u usku ali i uzbudljivu stazicu. Dolaskom na put na vrhu livade skrećemo desno desno do asfalta.

Skrećemo lijevo te idemo kroz selo Lackovići. Na drugom skretanju idemo lijevo prema odmorištu s kojeg se pruža pogled na Zagreb i Mevednicu. Nastavljamo ravno po šumskoj stazi. Dolaskom na livade s vinogradima i pogledom na stari grad Okić i greben Plješivice nastavljamo ravno do ulaska u šumu. Nastavljamo uzbudljivo nizbrdo po grebenu do kapele sv. Marije Magdalene.

Od kapele Sv. Marije Magdalene nastavljamo lagano ravno uzbrdo prema šumi. Put se izravnava i počinje uzbudljiva šumska staza. Iz šume izlazimo na križanje gdje se nalazi Stublov zdenac s pitkom vodom.

Skrećemo desno pa uz seoska imanja, neposredno nakon male kapelice skrećemo desno, strmo nizbrdo preko livade u šumu do raskrižja. Ne skrećemo lijevo nego pratimo nizbrdo vidljivi šumski put do izlaska na raskrižje s makadamom.

Skrećemo desno, idemo makadamskom cestom, (ulica Bušićka) kroz lijepi vinorodni kraj, koji završava strmim usponom do kraja koji izlazi na greben gdje skrećemo desno i idemo ravno prema kapeli Sv. Marije Magdalene. Skrećemo lijevo te idemo cca. 2,4 km Malogoričkom cestom vozimo do raskrižja s glavnom Svetonedeljskom cestom gdje skrećemo lijevo.

Svetonedeljskom cestom vraćamo se do centra Svete Nedelje ili na parkiralište.

Po završetku vaše pustolovine po Svetonedeljskom bregu preporučamo odmor na glavnom gradskom trgu u Svetoj Nedelji.

Preuzmite kartu: KML

Preuzmite dokument: Dokument