Župna crkva Blaženog Alojzija Stepinca

Velebno novozdanje župne crkve i pastoralnog centra Blaženog Alojzija Stepinca (Bestovje - Novaki - Rakitje) u Novakima nalazi se na istaknutoj orografskoj gredi i dominira panoramom kraja.

Župa Bl. A. Stepinca osnovana je dekretom zagrebačkog nadbiskupa 1. rujna 2001. god. Nastala je dismembracijom župe Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji i obuhvaća tri naselja: Bestovje - Novake i Rakitje. Župu je u jesen 2004. godine preuzeo sadašnji župnik Božidar Cindori koji je prvu godinu stanovao u župi Kerestinec, jer ovdje nije bilo crkve.

U počecima župe mise su se održavale u vatrogasnom domu, predvorju škole i maloj kapelici sv. Andrije u Novakima. Nakon ishođenja svih dozvola, 27. svibnja 2005. kard. Josip Bozanić je blagoslovio kamen temeljac. Gradnja je započela - te je na veliku radost već te iste godine u crkvi slavljena prva polnoćka, a župnik uselio u novu župnu kuću. Radovi su nastavljeni velikim intenzitetom te je 2007 godine uređenu crkvu blagoslovio kard, Bozanić. Crkva je danas velikim dijelom uređena, kao i okoliš.

Kontakt osoba(e)