Svetonedeljski kraluž

Raskošna pletena ženska ogrlica koja se u svetonedeljskom kraju pojavljuje početkom 19. stoljeća.

/storage/upload/clanci/_dsc5628_10446.jpg

Svetonedeljski kraluž raskošna je pletena ženska ogrlica koja se u svetonedeljskom kraju pojavljuje početkom 19. stoljeća. Od tada pa sve do danas dio je nakita svečane ženske narodne nošnje. Nosi se uz vrat na kraglin od bijele nabrane čipke da bi njegova ljepota u boji i ornamentu došla do većeg izražaja. Nizanjem staklenih ili koraljnih perli na osnovu od osam vlasi bijelog konjskog repa ili plastičnih niti dobivaju se ornamenti kare, križića, šlinge i frka.

Kraluž se izrađuje u više boja, a najčešće u trobojnicu crven, bijeli, plavi ili samo crven, bijeli s ukrasnim biserom. Na krajeve kraluža vezuje se crvena satenska vrpca kojom ga se vezuje uz vrat.

Posebnost kraluža nije samo u njegovoj bisernoj ljepoti već i u označavanju životnog razdoblja djevojke ili žene koja ga nosi.

Tehnika i umijeće izrade Svetonedeljskog kraluža je nedavno pri Ministarstvu kulture upisan u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske čime svetonedelsjki kraluž postaje i hrvatski, a ne samo svetonedeljski suvenir.

Kontakti:
Udruga za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj
E-mail: udruga.kragulj@gmail.com
Web: www.udrugakragulj.bloger.hr
Kontakt osoba: Lidija požgaj, predsjednica
+385 (91) 5722 058