Suveniri

Upoznajte se sa najreprezentativnijim primjercima suvenira svetonedeljskih proizvođača koji njegujući tradiciju svetonedeljskog kraja u svojim radionicama izrađuju unikatne predmete. Suvenire možete kupiti direktno kod proizvođača.

/storage/upload/clanci/miris_prirode_6_101745.jpg

Svetonedeljski kraluž

Svetonedeljski kraluž raskošna je pletena ženska ogrlica koja se u svetonedeljskom kraju pojavljuje početkom 19. stoljeća. Otada, pa sve do danas dio je nakita svečane ženske narodne nošnje. Nosi se u vrat na kraglin od bijele nabrane čipke da bi njegova ljepota u boji i ornamentu došla do većeg izražaja. Nizanjem staklenih ili koraljnih perli na osnovu od osam vlasi bijelog konjskog repa ili plastičnih niti dobivaju se ornamenti kare, križića, šlinge i frka.

Kraluž se izrađuje u više boja, a najčešće u trobojnicu crven, bijeli, plavi ili samo crven, bijeli s ukrasnim biserom. Na krajeve kraluža vezuje se crvena satenska vrpca kojom ga se vezuje uz vrat.

Posebnost kraluža nije samo u njegovoj bisernoj ljepoti već i u označavanju životnog razdoblja djevojke ili žene koja ga nosi.

Tehnika i umijeće izrade Svetonedeljskog kraluža je nedavno pri Ministrstvu kulture upisan u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske čime svetonedelsjki kraluž postaje i hrvatski, a ne samo svetonedeljski suvenir.

Kontakt:

Udruga KRAGULJ
Stilinovićeva 7, Sveta Nedelja
10431 Sveta Nedelja
Predsjednica: Lidija Požgaj

Mob: +385 (91) 5722 058

E-mail: udruga.kragulj@gmail.com

Udruga također organizira i radionice izrade kraluža, izrađuje ručne vezene radove

"Ulica snova" - personalizirani rokovnici, etui za putovnice, planeri i bilježnice

Originalni i zanimljivi personalizirani suveniri i proizvodi mlade poduzetnice Magdalene Bešker - Moj planer, Moja bilježnica, Moj rokovnik, Moja kemijska, Moj passport etui, Moj dnevnik putovanja

Zanimljivi i originalni proizvodi su ručno izrađeni suveniri i mogu biti personalizirani prema željama i potrebama kupca.

U ponudi je paleta od više od 40 nijansi boja i mogu biti personalizirani (npr. ispis imena, slogana, stihova najdraže pjesme, citata...).

Ovi zanimljivi proizvodi uskoro će se naći na prodajnim mjestima u domaćim zračnim lukama i suvenirnicama, a moguće ih je nabaviti i on-line.

Kontakt:
Ulica snova d.o.o.
Rakitje, Loza 22
Sveta Nedelja, Hrvatska
E-mail: info@ulicasnova.hr
www.ulicasnova.hr

"Miris prirode" - prirodna kozmetika i poklon program

"Miris prirode" je malo poduzeće koje se bavi ručnom izradom prirodne kozmetike prvenstveno sapuna na bazi ulja i glicerinskih sapuna, prirodnih melema i body buttera.

U ponudi također imaju ručno oslikane magnete od kamena i umjetničke slike.

Za izradu koriste se razna ulja provjerenog podrijetla, poput maslinovog, bademovog, ricinusovog ulja, palmino, te ostala sredstva poput suhog bilja, domaćih macerata, hidrolata, biljnog glicerina, maslaca (shea,kokos,kakao), gela aloe vere, nerafiniranog pčelinjeg voska,meda te drugi posebno odabrani sastojci.


Svi proizvodi se rade u manjim serijama kako bi se osigurala kvaliteta, sigurnost i originalnost proizvoda.

PROIZVODI:

Prirodna kozmetika

  • sapuni
  • balzami za usne
  • melemi za ruke i tijelo
  • šećerni piling

Magneti

Poklon paketi

Umjetničke slike

Kontakt:

Miris prirode j.d.o.o.

Kontakt: Ivana Koškanac

Tel: 01 3877 281

Mob: 095 9137 912

mprirode@gmail.com

Domaće rakije i likeri

Obiteljsko –poljoprivredno gospodarstvo Majnarić proizvodi preko 30-tak različitih vrsta rakija i likera iz domaće uzgojenog voća i bilja.

Obiteljsko –poljoprivredno gospodarstvo Majnarić proizvodi preko 30-tak različitih vrsta rakija i likera iz domaće uzgojenog voća i bilja.
Neke od njih su: rakije Svetonedeljska suzica, Svetonedeljski smješak i liker Svetonedeljska vila

Kontakt:

Poljoprivredno gospodarstvo Zvonimir Majnarić
Opis: proizvodnja domaćih rakija, likera, kupinovog vina
Sveta Nedelja, Vinogradska 1
10 431 Sveta Nedelja
Tel.: +385 (1) 3370 778

Zvonimir Majnarić
Mob: +385 (98) 486 477

Medičarna ARKO

Licitari obrta ARKO pronašla su svoje mjesto i u mnogim hrvatskim ambasadama diljem svijeta, gdje su ukrašavale božićne jelke pa su tako i strani državljani u Austriji, Italiji, Švicarskoj, Australiji, Kanadi, Americi prepoznali ljepotu licitarskih proizvoda.

Medičarsko svjećarski obrt ARKO dobitnik je mnogim priznanja i zahvala od kojih je važno istaknuti uvjerenje o stjecanju statusa obrta s tradicijom.

Medičarsko-svječarski obrt "ARKO"

Vl. Brigita Mihina

Petra Preradovića 10, 10430 Samobor

Tel.: 01 3371 326, 01 3360 431

Mob.: +385 99 5883 255, +385 99 3371 326

E-mail: medicarna_arko@net.hr

www.medicarna-arko.hr

OPG ANTOLJAK

Proizvodnja bučinog ulja i proizvoda od buča

Novaki, Žugci 2, 10431 Sveta Nedelja

Mob.: +385 91 1216 578

E-mail: antoljak.opg@gmail.com