Suveniri

Upoznajte se sa najreprezentativnijim primjercima suvenira svetonedeljskih proizvođača koji njegujući tradiciju svetonedeljskog kraja u svojim radionicama izrađuju unikatne predmete. Suvenire možete kupiti direktno kod proizvođača.

/storage/upload/clanci/miris_prirode_6_101745.jpg

Svetonedeljski kraluž

Svetonedeljski kraluž raskošna je pletena ženska ogrlica koja se u svetonedeljskom kraju pojavljuje početkom 19. stoljeća. Otada, pa sve do danas dio je nakita svečane ženske narodne nošnje. Nosi se u vrat na kraglin od bijele nabrane čipke da bi njegova ljepota u boji i ornamentu došla do većeg izražaja. Nizanjem staklenih ili koraljnih perli na osnovu od osam vlasi bijelog konjskog repa ili plastičnih niti dobivaju se ornamenti kare, križića, šlinge i frka.

Kraluž se izrađuje u više boja, a najčešće u trobojnicu crven, bijeli, plavi ili samo crven, bijeli s ukrasnim biserom. Na krajeve kraluža vezuje se crvena satenska vrpca kojom ga se vezuje uz vrat.

Posebnost kraluža nije samo u njegovoj bisernoj ljepoti već i u označavanju životnog razdoblja djevojke ili žene koja ga nosi.

Tehnika i umijeće izrade Svetonedeljskog kraluža je nedavno pri Ministrstvu kulture upisan u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske čime svetonedelsjki kraluž postaje i hrvatski, a ne samo svetonedeljski suvenir.

Kontakt:
Udruga KRAGULJ
Stilinovićeva 7, Sveta Nedelja
10431 Sveta Nedelja
Predsjednica: Iris Otmačić
Mob: +385 (91) 5417 385
Tajnica: Josipa Regvat
Mob: +385 (91) 5255 948
E-mail: udruga.kragulj@gmail.com


Udruga također organizira i radionice izrade kraluža, izrađuje ručne vezene radove
 

"Ulica snova" - personalizirani rokovnici, etui za putovnice, planeri i bilježnice

Originalni i zanimljivi personalizirani suveniri i proizvodi mlade poduzetnice Magdalene Bešker - Moj planer, Moja bilježnica, Moj rokovnik, Moja kemijska, Moj passport etui, Moj dnevnik putovanja

Zanimljivi i originalni proizvodi su ručno izrađeni suveniri i mogu biti personalizirani prema željama i potrebama kupca.

U ponudi je paleta od više od 40 nijansi boja i mogu biti personalizirani (npr. ispis imena, slogana, stihova najdraže pjesme, citata...).

Ovi zanimljivi proizvodi uskoro će se naći na prodajnim mjestima u domaćim zračnim lukama i suvenirnicama, a moguće ih je nabaviti i on-line.

Kontakt:
Ulica snova d.o.o.
Rakitje, Loza 22
Sveta Nedelja, Hrvatska
E-mail:  info@ulicasnova.hr
www.ulicasnova.hr   

"Miris prirode" - prirodna kozmetika i poklon program

"Miris prirode" je malo poduzeće koje se bavi ručnom izradom prirodne kozmetike prvenstveno sapuna na bazi ulja i glicerinskih sapuna, prirodnih melema i body buttera. 

U ponudi također imaju ručno oslikane magnete od kamena i umjetničke slike.

Za izradu koriste se razna ulja provjerenog podrijetla, poput maslinovog, bademovog, ricinusovog ulja, palmino, te ostala sredstva poput suhog bilja, domaćih macerata, hidrolata, biljnog glicerina, maslaca (shea,kokos,kakao), gela aloe vere, nerafiniranog pčelinjeg voska,meda te drugi posebno odabrani sastojci.


Svi proizvodi se rade u manjim serijama kako bi se osigurala kvaliteta, sigurnost i originalnost proizvoda.

PROIZVODI:

Prirodna kozmetika

  • sapuni
  • balzami za usne
  • melemi za ruke i tijelo
  • šećerni piling

Magneti

Poklon paketi

Umjetničke slike

Kontakt:
Miris prirode j.d.o.o.
Kontakt: Ivana Koškanac
Tel: 01 3877 281
Mob: 095 9137 912
mprirode@gmail.com
 

Keramička posuda za češnjak

Poznato je da se bijeli luk mora čuvati u keramici. Svaka posuda je unikat.

Keramička posuda za bijeli luk izrađena je na kolu. Oslikana je u raznim bojama. Boje su za oslikavanje keramike. Boje, a isto tako i glazura  su potpuno neškodljive za zdravlje. Prije samog prvog pečenja na 960 stupnjeva, posuda je izrezbarena i perforirana zbog strujanja zraka,te dizanja poklopca. Nakon sušenja,posuda se peče prvi puta, zatim se glazira te nakon toga slijedi drugo pečenje na 980 stupnjeva. Završna posuda  je dekorativna, funkcionalna i uklapa se u kuhinju kao predmet koji ima svoju svrhu. Dobitna kombinacija je u otvorima za zrak, a i poznato je da se bijeli luk mora čuvati u keramici. Svaka posuda je unikat.

Kontakt:
Autorica: Sonja Brzak
Adresa:Orešje,Selčica
Tel: + 385 (98) 218853
 

Domaće rakije i likeri

Obiteljsko –poljoprivredno gospodarstvo Majnarić proizvodi preko 30-tak različitih vrsta rakija i likera iz domaće uzgojenog voća i bilja.

Obiteljsko –poljoprivredno gospodarstvo Majnarić proizvodi preko 30-tak različitih vrsta rakija i likera iz domaće uzgojenog voća i bilja.
Neke od njih su: rakije Svetonedeljska suzica, Svetonedeljski smješak i liker Svetonedeljska vila

Kontakt:
Poljoprivredno gospodarstvo Zvonimir Majnarić
Opis: proizvodnja domaćih rakija, likera, kupinovog vina
Sveta Nedelja, Vinogradska 1
10 431 Sveta Nedelja
Tel.: +385 (1) 3370 778
Mob: +385 (98) 486 477